Gdzie występuje witamina C?

Gdzie występuje witamina C?

Witamina C odgrywa kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej, a niewłaściwa suplementacja prowadzi do suchej skóry, powiększenia zmarszczek, do zahamowania procesów regeneracji i do pogłębienia stanów zapalnych na poziomie całego organizmu. Gdzie występuje witamina C i w jaki sposób podejść do suplementacji?

Podawanie witaminy C w wersji syntetycznej oraz naturalnej

Witamina C występuje w wersji syntetycznej oraz naturalnej i warto już na początku zaznaczyć, że maksymalizacja dawki nie zwiększa wcale efektywności terapii. Należy inwestować w jakościowe, nie ilościowe źródła witaminy C. Ludzki organizm uruchamia procesy obronne i ogranicza wchłanianie nadmiernej ilości witamin. Nadwyżka witaminy C wydala się przez nerki, więc już na etapie planowania suplementacji powinieneś ustalić właściwą strategię. Witamina C bardzo pomaga na problemy z mózgiem, trzustką, grasicą, okiem (siatkówka), żołądkiem, płucami i wątrobą. Nadmierne dawkowanie witaminy C w niektórych przypadkach prowadzi do powstania kamienia w nerkach, ale taki problem zachodzi przy ekstremalnych poziomach, a i tak nie u wszystkich pacjentów. W każdym razie nigdy nie przesadzaj z suplementacją witaminami, nawet tak rozpowszechnionymi w świadomości medycznej, jak witamina C.

Jakość, nie ilość witaminy C to kluczowa sprawa przy planowaniu suplementacji

Witamina C, czy to w formie syntetycznej, czy naturalnej nie różni się pod kątem właściwości dla ludzkiego organizmu, a to ważna wskazówka przy planowaniu suplementacji. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas podanie syntetycznej witaminy C, np. lewoskrętnej to żadne ryzyko ograniczenia efektywności, wręcz przeciwnie.

Witamina C, gdzie występuje? – podstawowe źródła i zasady działania

Gdzie występuje witamina C?Fundamentalne, naturalne źródła witaminy C to oczywiście warzywa i owoce. Większość ludzi kojarzy witaminę C bezpośrednio z cytryną, natomiast dzika róża, czy czarna porzeczka to nawet lepsze rozwiązania dietetyczne. W codziennym jadłospisie zwróć również uwagę na brokuły, ale koniecznie dobrze przechowywane, dojrzałe pomidory, truskawki (również mrożone), nać pietruszki. Im bardziej naturalne źródło witaminy C, tym lepiej, ponieważ każda forma dalszej obróbki, nawet złe tempo rozmrażania oznacza straty efektywności, rozkład witaminy. Nie są to najczęściej straty ekstremalne rzędu 80-90%, raczej 20-50%. Nie bez powodu w praktycznie każdej diecie zaleca się duży udział warzyw oraz owoców. Witamina C bierze udział w kluczowych dla organizmu procesach metabolicznych, w tym przy syntezie kolagenu (odbudowa skóry), czy hormonów steroidowych (pierwotna odporność). Osoby aktywne fizycznie docenią fakt, że witamina C pomaga we wchłanianiu żelaza oraz wapnia i umożliwia szybsze pokonanie złego samopoczucia, powrót motywacji. Niedobór witaminy C to bardzo poważna sprawa odbijająca się na mocy stawów, bardzo ograniczonym tempie gojenia ran, nawet przy zwykłym szczotkowaniu zębów. Dzienne spożycie witaminy C zwiększa się naturalnie wraz z wiekiem, a szczyt osiąga u kobiet w ciąży i karmiących piersią, nawet do 120 mg. Przy uzupełnianiu organizmu o witaminę C przyda się na pewno blender umożliwiający tworzenie miksów soków z kiwi, pomarańczy, a nawet pomidorów.

Nie tylko zdrowie, przemysł spożywczy czerpie garściami z witaminy C

Witamina C bardzo dobrze przyswaja się w ludzkim organizmie, natomiast przy źle dobranej dawce może powodować zaburzenia żołądkowe. Witamina C to jeden z najpopularniejszych konserwantów spożywczych przydatnych w utrzymaniu właściwego koloru i zapachu różnorodnych potraw. Długoterminowo witamina C ochrania człowieka przed mutacjami na poziomie genetycznym, przed degradacją DNA i zabezpiecza naczynia krwionośne, co przekłada się naturalnie na mniej problemów krążeniowo-naczyniowych. Witaminę C poleca się przede wszystkim osobom z nadmierną skłonnością do tracenia kilogramów, ektomorfikom, czy osobom z problemami nerwowymi, często chorującymi na przeziębienia, ze słabym samopoczuciem. Format podawania witaminy C nie ma tak naprawdę większego znaczenia, więc możesz celować w możliwie najniższe koszty. Wszystkie suplementy związane z witaminą C na rynku to produkty przebadane, dopuszczone do obrotu po wykonaniu badań laboratoryjnych, więc suplementacja zewnętrzna w tym przypadku często opłaca się bardziej od zwykłych zakupów spożywczych, biorąc pod uwagę sezonowy i inflacyjny wzrost cen niektórych produktów.

Witamina C występująca w samodzielnej, czystej formie nie wywołuje dodatkowych problemów z przechowywaniem, a przez to daje większą wydajność codziennej suplementacji. Nie każdy człowiek lubi cytrusy, albo niektóre warzywa, albo nie chce zastanawiać się nad dawkowaniem. W takiej sytuacji dostarczanie witaminy C z syntetycznych źródeł ma, jak najbardziej duży, pragmatyczny sens i oszczędza czas.

Co powinieneś zapamiętać z artykułu?

Witamina C, gdzie występuje? Zapamiętaj, że przede wszystkim w warzywach i owocach, ale też w większości produktów wymagających konserwacji zapachu, smaku. Możesz założyć, że przy zwykłych zakupach spożywczych uzupełniasz organizm o właściwą dawkę. Jeżeli z różnych przyczyn nie lubisz przetworów warzywnych, owocowych, albo wolisz po prostu syntetyczne podejście też nic nie stracisz, ponieważ suplementacja witaminy C wypada w tym przypadku bardzo pozytywnie.

Witamina c do wlewów - wszystkie najważniejsze informacje Previous post Witamina C do wlewów – wszystkie najważniejsze informacje
Co to znaczy lombard - najważniejsze informacje Next post Co to znaczy lombard – najważniejsze informacje